Aan de wandel

Schwangauer Rundweg (16 km)

Je zal het maar hebben: twee kastelen binnen de gemeentegrenzen, waarvan het beroemdste – Neuschwanstein – jaarlijks 1,3 miljoen toeristen trekt. De rondwandeling Schwangauer Rundweg voert je langs beide kastelen en daarnaast loop je ook een flink stuk langs de Forggensee. Continue reading “Schwangauer Rundweg (16 km)”

Wandelen in Östallgau (Beieren): Pfrontener Ortswanderung (17 km)

Dertien kleine gehuchten in de Beierse regio Östallgau, vlak bij de Oostenrijkse grens, zijn in de loop van de tijd samengesmolten tot 1 grote gemeente: Pfronten. Hier wonen ruim 8.000 mensen en er zijn maar liefst 4.400 bedden voor toeristen. In de winter komt men hier natuurlijk voor de sneeuw, maar in de zomer kan je er uitstekend wandelen, fietsen/mountainbiken en/of bergbeklimmen. Continue reading “Wandelen in Östallgau (Beieren): Pfrontener Ortswanderung (17 km)”

Trage Tocht Hoog Buurlo (19 km)

Nu de lente in alle hevigheid is losgebarsten, is het weer tijd om lekkere lange wandelingen te maken. Ik houd altijd van gevarieerde wandelroutes: beetje bos afgewisseld met uitgestrekte velden of – zoals rondom Kootwijk – zandverstuivingen.  Hoog Buurlo, net ten westen van Apeldoorn, blijkt een schot in de roos.

Continue reading “Trage Tocht Hoog Buurlo (19 km)”

Schoorlse duinen: Duinheidewandeling (11 km)

Eind juli/begin augustus begint het bij mij altijd een beetje te kriebelen: wanneer is de heide het mooist in bloei? En vooral ook: waar gaan we dit jaar een heidewandeling maken? Waar is het echt mooi? Continue reading “Schoorlse duinen: Duinheidewandeling (11 km)”

Azoren: Terceira

Terceira betekent “derde.” Voor ons wordt het het eerste eiland van de Azoren dat we gaan ontdekken, maar bij de ontdekking van de Azoren werd Terceira als derde eiland ontdekt. Toevalligerwijs is het ook de derde naam die aan dit eiland is gegeven. Eerst heette het Brazilië (het land Brazilië was toen nog niet ontdekt), daarna  “Jesus Christo” maar uiteindelijk is het dan “Terceira” geworden. Continue reading “Azoren: Terceira”

De ideale wandelbroek

Als je vaak wandelt, is een wandelbroek eigenlijk onmisbaar. Een spijkerbroek is niet echt geschikt: de naden zijn hard en stug, de stof is zwaar en warm en daarnaast ventileert het slecht. En áls je een keer natregent, dan duurt het erg lang voordat hij weer droog is. Aangezien katoen als het nat is warmte aan je lichaam onttrekt, is dat dus niet handig. Continue reading “De ideale wandelbroek”

De Blauwe Kamer en de Grebbeberg (22 km)

De Blauwe Kamer… Sinds de Baardmannetjes er een keer voor hun TV-programma zijn geweest, staat het al op mijn “to-do-wandellijstje.” Eerst Pinksterdag 2017 was het zo ver. Een combinatie van de Blauwe Kamer en de Grebbeberg. En nu? Nu ik een keer in de Blauwe Kamer ben geweest, wil ik méér. Continue reading “De Blauwe Kamer en de Grebbeberg (22 km)”

De Azoren: voorpret

Mijn vader was jachtbouwer en zelf zeilden wij elke zomervakantie drie of soms wel vier weken over de Noordzee, langs de Engelse en Franse kust. Belangrijk was het dus om de weersverwachting goed te volgen. In die tijd zal ik voor het eerst over de Azoren hebben gehoord: “Op de Atlantische Oceaan komt een depressie onze kant op. Hij ligt nu bij de Azoren en zal morgen boven de Noordzee liggen.” Continue reading “De Azoren: voorpret”

Meijendel: Kijfhoek en Bierlap

Ik ben verliefd. Als er één natuurgebied is, waar ik graag naar toe ga om te wandelen, is het wel waterwin- en natuurgebied Meijendel en dan met name het gebied “Kijfhoek en Bierlap.”  Continue reading “Meijendel: Kijfhoek en Bierlap”