Wandelen in Östallgau (Beieren): Pfrontener Ortswanderung (17 km)

Pfrontener Ortswanderung

Dertien kleine gehuchten in de Beierse regio Östallgau, vlak bij de Oostenrijkse grens, zijn in de loop van de tijd samengesmolten tot 1 grote gemeente: Pfronten. Hier wonen ruim 8.000 mensen en er zijn maar liefst 4.400 bedden voor toeristen. In de winter komt men hier natuurlijk voor de sneeuw, maar in de zomer kan je er uitstekend wandelen, fietsen/mountainbiken en/of bergbeklimmen.

Verblijf

Wij verbleven in een klein appartementencomplex: Das Landhaus, aan de rand van Pfronten-Steinach, met een mooi uitzicht op de Breitenberg. Over deze locatie waren wij zeer te spreken: een ruime kamer en kleine keuken en in ons geval ook een bad. Erg fijn om je spieren na een lange, intensieve wandeldag lekker te laten ontspannen.

Volop wandelpaden

Er zijn allerlei routes uitgezet: kort en lang; over de toppen of juist door de dalen; langs kristalheldere meren en beken, door bossen of langs alpenvelden met hun weidebloemen. Het netwerk aan wandelpaden is enorm. En voor wie de klim naar een van de alpentoppen te inspannend is: veel kabelbanen zijn het hele jaar geopend!

Pfrontener Ortswanderung

Met de Pfrontener Ortswanderung kan je kennismaken met het dorp. Vanuit ieder stadsdeel kan je starten. Het is een lichte route van 17 km, met in totaal ongeveer 150 klimmeters. De route loopt door de verschillende dorpen die onder de gemeente Pfronten vallen.

Een kaartje printen of bijvoorbeeld het GPS-bestand downloaden, kan via deze link.

Langs velden en door de dorpen

Je loopt veel over landweggetjes en -paden en tussen velden met prachtig zicht op de bergen. Vanaf wat hoger gelegen stukken, heb je een mooi uitzicht over de gemeente. Je komt hier weinig verkeer tegen en wandelt er dus heerlijk rustig. Delen van de wandeling gaan door de verschillende dorpen. Sommige bijna uitgestorven, andere wat drukker.

Moorpfad

In de route is een deel van het “Moorpfad” opgenomen, waar je wat heide en natte, moerassige gebieden zult zien en waar je je kunt verdiepen in het turfsteken dat hier vroeger werd gedaan.

De Vils: veel water

Een groot deel van de route loopt langs het snelstromende water van de Vils. Deze rivier ontspringt in de Allgauer Alpen in het Oostenrijkse Tirol. Zo’n 2.000 mm water vindt jaarlijks zijn weg via de Vils richting de rivier de Lech. Per seconde stroomt gemiddeld bijna 77 m3 water door de rivier. Even vergelijken: een tweepersoonshuishouden verbruikt per jaar 93 m3 (cijfers Nibud, 2018). In iets meer dan een seconde is dus jouw hele waterverbruik voor 1 jaar voorbij gestroomd!

Lichte wandeling van 17 km

Dit is een mooie, lekker lichte wandeling met veel variatie. Ik vind het fijn om de vakantie niet al te zwaar te beginnen en deze route was daarvoor perfect. Het weer was ook prima: wel zwaar bewolkt, maar een aangename wandeltemperatuur en droog ondanks de voorspelde buien.

Onverwachte momenten

De mooiste wandelmomenten komen vaak onverwacht. Hier was een juveniele waterspreeuw die op een van de keien in de Vils zat te piepen om eten. Maar pa of moe vond blijkbaar dat de kleine het zelf maar moest proberen. Ik kende de waterspreeuw alleen van foto’s, dus leuk om zo’n vogel dan ook eens in het echt te zien. En dan meteen met jonkie. Dubbel boffen.

Ook gele kwikstaarten lieten zich daar goed zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *