Schwangauer Rundweg (16 km)

Neuschwanstein

Je zal het maar hebben: twee kastelen binnen de gemeentegrenzen, waarvan het beroemdste – Neuschwanstein – jaarlijks 1,3 miljoen toeristen trekt. De rondwandeling Schwangauer Rundweg voert je langs beide kastelen en daarnaast loop je ook een flink stuk langs de Forggensee.

Stuwmeer

Wel een dingetje hoor, die Forggensee: dit is een stuwmeer van ruim 16 km2 groot. Helemaal aan de andere kant van het meer, bij Rosshaupten, wordt elektriciteit opgewekt. Gemiddeld 152 gWh per jaar. Jawel, gigawattuur, oftewel 152.000.000 kWh: genoeg voor jaarlijks ruim 45.000 huishoudens van stroom te voorzien. Naast stroomopwekking, dient het stuwmeer als bescherming voor overstromingen en voor de regulering van een lage waterstand in bijvoorbeeld de Donau.

Waar is het water dan?

Auto geparkeerd en met de benenwagen verder langs een stroompje water. Verderop lijken we een soort zandbanken te zien. Raar… Toch nog even checken. Ja, op het kaartje in onze GPS is toch echt een groot meer te zien. En zover wij kijken: er is hier echt geen meer. Wel wat snelstromende riviertjes, maar that’s it. Het lijkt wel of het leeggelopen is!

En dat is ook zo: in oktober laat men het meer leeglopen. Uiterlijk 1 juni laat men er dan weer water in, zodat hij rond 15 juni weer op vol niveau is. Dan kun je er dus met een pontje oversteken en kan je er allerlei watersporten beoefenen. Toch niet zo gek dus, dat we langs het clubgebouw van een zeilvereniging liepen.
Op deze meidag is het in ieder geval een bijzonder gezicht om het leeggelopen meer te zien.

Onverwachte momenten

Vrijwel elke wandeling maak je wel iets onverwachts mee. Op een pad langs het meer ligt een plas. Blijkbaar heeft het hier vannacht geregend. Een merel neemt een bad en als we gepasseerd zijn, zien we dat 2 kleine vogeltjes, waaronder een kool- en een pimpelmees het voorbeeld van de merel volgen. Uiteindelijk gaan er vier vogeltjes tegelijkertijd in bad. Wat een prachtig moment.

Uitzichtpunt

Vlak voor Hohenschwangau maken we een uitstapje naar een uitzichtpunt waar je een mooi zicht op Neuschwanstein zou hebben. 5 Minuten staat er op het bordje. Berg op. Die 5 minuten zijn wat overdreven, maar we voelen ons wel een beetje “bekocht”. Er is namelijk nergens een kasteel te bekennen. De laaghangende bewolking verhult het kasteel. Net voor we weggaan, doemt het toch nog op. Vaag en mystiek.

Hohenschwangau

Een wandel-/fietspad langs de doorgaande weg, leidt ons onderlangs Hohenschwangau. Deze burcht werd al in de 12e eeuw vermeld in diverse bronnen. In de 16e eeuw werd het volledig verbouwd om vervolgens te vervallen tot een ruïne. In 1832 kocht koning Maximiliaan II de bouwval en liet het helemaal restaureren.
Lodewijk II, de oudste zoon en troonopvolger van Maximilliaan II bracht gedurende zijn jeugd elke zomer een paar weken door op Hohenschwangau. De wandelroute loopt mooi onderlangs dit kasteel.

Eekhoorn

We boffen als we een eekhoorn in een boom van de bloemetjes zien snoepen. Tijdens elke wandeling beleef je wel iets bijzonders en het zijn vaak de kleine dingen die je bijblijven.

Neuschwanstein

Even later volgt Neuschwanstein. Dit kasteel werd gebouwd in de 19e eeuw in opdracht van koning Lodewijk II van Beieren. De werkzaamheden startten in 1868 en Lodewijk II verwachtte dat het in 1872 klaar zou zijn.
Maar het was zelfs nog niet “af” toen Lodewijk II in 1886 overleed. Pas 6 jaar later was het klaar: in een sterk vereenvoudigde vorm ten opzichte van de oorspronkelijke plannen.

Slechts 6 weken na zijn overlijden, werd het slot wel al geopend voor bezoekers. Tegenwoordig komen jaarlijks 1,3 miljoen toeristen het bouwwerk bewonderen. Daarmee is het slot een van de populairste toeristische attracties van heel Duitsland: in het hoogseizoen is het aantal bezoekers gemaximaliseerd tot 10.000 mensen per dag! En ook deze dag (begin mei) lopen de straten vol met mensen uit de hele wereld. Wil je naar Neuschwanstein: plan je bezoek dus goed!

Neuschwanstein heeft model gestaan voor het kasteel van Doornroosje in de verschillende Disneylands.

Route

De rust en de natuur rondom de (leegstaande) Forggensee, de drukte bij Neuschwanstein. Mooi: van alles wat.

De route kun je hier downloaden. Houd er rekening mee dat het GPS-bestand soms een beetje afwijkt. Ook is de route wat langer dan aangegeven: onze GPS-tracker gaf aan 16 km, hoewel het GPS-bestand rond de 14 km zat. Toegegeven: wij zijn een paar keer een klein stukje fout gelopen (door de afwijking in de track) en ook hebben we bijvoorbeeld een uitstapje gemaakt naar een uitzichtpunt en wat rondgelopen bij Neuschwanstein (beide zaten niet in de GPS-track). Maar dit kan geen 2 kilometer schelen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *