De ideale wandelbroek

Als je vaak wandelt, is een wandelbroek eigenlijk onmisbaar. Een spijkerbroek is niet echt geschikt: de naden zijn hard en stug, de stof is zwaar en warm en daarnaast ventileert het slecht. En áls je een keer natregent, dan duurt het erg lang voordat hij weer droog is. Aangezien katoen als het nat is warmte aan je lichaam onttrekt, is dat dus niet handig.

Draag ik elke wandeling een wandelbroek? Nee, maar wel vaak. Zeker in zomer, voor- en najaar. In de winter vind ik mijn wandelbroek vaak te koud, dus dan hou ik mijn jeans aan bij een wandeling tot een kilometer of 10. Maar als ik een langere afstand ga wandelen, dan zal ik zeker een wandelbroek aantrekken, eventueel met een extra laag eronder.

Wat is voor mij het belangrijkste?

Het allerbelangrijkste vind ik dat een wandelbroek comfortabel zit. Pasvorm is een persoonlijke keuze, maar comfortabel betekent voor mij in ieder geval dat de naden niet al te stug moeten zijn en de stof soepel en sneldrogend is.

Afritsmodel

Mijn voorkeur gaat uit naar een afritsmodel. Dat schijnt dan weer typisch Nederlands te zijn: wij gaan voor het gemak en willen niet ’s morgens al de keuze maken tussen een lange en een korte broek. Toch worden afritsbroeken voor vrijwel alle outdoormerken verkocht, dus zo echt Nederlands is het toch niet, denk ik dan. Ik denk dat een afritsbroek handig is in alle delen van de wereld waar het weer nog weleens wisselt.

Afritsbaar dus voor mij en dat betekent ik goed oplet dat de rits in de pijp boven de knie zit. Op de knie zit niet lekker en irriteert. Eronder vind ik in ieder geval het niet kort genoeg. Een rits is voor mij voldoende en ik hoef ook niet zo nodig de mogelijkheid om de pijpen op te rollen en vast te zetten.

Sneldrogend en waterafstotend

De broek moet gemaakt zijn van een sneldrogend materiaal en liefst ook (enigszins) waterafstotend zijn. Een synthetische stof dus. Een beetje elasticiteit verhoogt het draagcomfort, zeker als je voor strak model broek kiest. Té strak is trouwens ook niet fijn: je moet wel voldoende bewegingsruimte hebben.

Het kan beter!

Zeker bij wandelbroeken voor dames heb ik het gevoel dat het beter kan.

  • De meeste afritsbare wandelbroeken voor dames zijn “hobbezakken”, waarmee ik bedoel dat de pijpen vanaf de knie naar de enkel recht naar beneden lopen. Aan de onderkant zijn ze veel te wijd. Misschien is het bedoeld om de pijpen te kunnen verwijderen zonder je schoenen uit te hoeven doen. Dat lukt bij mijn broek van The North Face echt net aan als ik mijn lage wandelschoenen aan heb. Maar eerlijk gezegd, is het gemakkelijker en ik denk ook sneller als ik mijn schoenen even uit doe. Ik wil dus een afritsbroek met smallere pijpen aan de onderkant.
  • Wat is dat toch met damesbroeken: waar zijn de zakken? Steekzakken zitten er meestal wel in. Maar het liefst zou ik van die erop gestikte zakken aan de zijkant van de pijpen hebben. Die zitten het minste in de weg en daar zou ik dus fijn mijn telefoon of een wandelboekje/kaart in kwijt kunnen. Helaas: áls afritsbare dames-wandelbroeken dit soort zakken al hebben, dan zijn ze vaak te klein.
Huh? Mannen wel?

Af en toe kijk ik met een schuin oog naar de afritsbare wandelbroek van manlief. Hij heeft het allemaal wel: pijpen die een normale breedte hebben aan de onderkant, zakken in soorten en maten en allemaal afsluitbaar met rits of klittenband. Het kan dus wel.

Gelukkig biedt hij  – heel lief – regelmatig aan om mijn telefoontje bij zich te nemen.

De ideale wandelbroek?

Ik heb de ideale wandelbroek nog niet gevonden. Maar ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met het kopen van een wandelbroek. Waar let jij vooral op? Wat mis jij in de gemiddelde (dames) wandelbroek? Of heb jij wel de ideale wandelbroek gevonden? Laat het me weten in de reacties: ik ben heel benieuwd!

2 thoughts on “De ideale wandelbroek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *