Wandelen in en om Esch-sur-Sûre

Het dorpje Esch-sur-Sûre ligt in het natuurpark Obersauer (oftewel “Boven-Sûre”), in het noorden van Luxemburg. De Sûre meandert zich door deze regio en ook dwars door het dorp. Aan de overkant van het water omsluiten de heuvels het dorp. Wandelen hier is een ander verhaal dan in het vlakke Nederland.

Het dorpje

Esch-sur-Sûre heeft zo’n 300 inwoners, maar op een mooie dag weten toeristen en dagjesmensen het plaatsje goed te vinden. Op een prominente plek torent de ruïne van een burcht uit het jaar 927 boven het plaatsje uit. Het zou het oudste fort van Luxemburg zijn. Zeker de moeite waard om even naar boven te klimmen en van het mooie uitzicht te genieten!

Hotel

Wij boekten onze overnachtingen in Gourmet & Relax Hotel De La Sure. Dit bleek een goede zet te zijn: vanuit het hotel kan je zo aan de wandel gaan. De kamer en het bed waren prima in orde. En in het restaurant Comte Godefroy kan je uitstekend dineren.

Veel wandelmogelijkheden

Met ongeveer 700 kilometer aan wandelpaden, is het natuurpark Boven-Sûre een walhalla voor wandelaars. Rondom Esch-sur-Sûre is er zo’n 90 kilometer aan wandelpaden. Er zijn diverse routes uitgezet, al dan niet met markeringen.

Hoogteverschillen

Als je wilt wandelen in deze regio, moet je je realiseren dat er soms flinke hoogteverschillen zijn, waardoor het hellingspercentage soms aanzienlijk is. De drie wandelingen die wij in deze regio maakten (en waarvan je onder aan deze pagina de GPS-bestanden kunt downloaden) hadden allemaal flinke stukken erin met een gemiddeld stijgingspercentage van 4 à 5%. Gemiddeld. Met andere woorden: er zijn stukken waar het dus ruim boven die 5% uitgaat.

Wat je verder moet weten

Het is geen dichtbevolkt gebied. Dat betekent dus dat je wel met wat dingen rekening moet houden: er zijn maar een paar dorpjes waar je tijdens een lange wandeling langskomt. Alleen maak je kans om een restaurantje of een winkeltje te vinden waar je iets te eten kunt kopen. Het is dus verstandig is om een lunchpakket en voldoende te drinken mee te nemen!

Wandelingen

Wij maakten drie wandelingen in deze regio. Twee ervan vertrokken uit Esch-sur-Sûre, de derde vanuit Liefrange, op ca. 15 autominuten. Van alledrie kun je hieronder een GPX-bestand downloaden. Hou er rekening mee dat door de heuvels en de dichtheid van bomen de GPS soms wat afwijkingen geeft. Dat kan zowel in het bestand zitten, als in je eigen GPS-apparaat (of beide). Een wandelkaart van Luxemburg kan in sommige gevallen handig zijn. Al was het maar om een alternatieve route te bedenken. 😉

Esch-sur-Sûre – Kaundorf (rondwandeling)

Vanuit Esch-sur-Sûre wandel je eerst een stukje langs de linkeroever van de Sûre, na het oversteken van de brug over de rechteroever. Die rechteroever gaat soms flink omhoog, dus even werken.

Deze wandeling is 10,5 km lang en heeft vooral rondom Esch-sur-Sûre (aan de andere kant van het water) een flinke stijging. Geniet af en toe van het prachtige uitzicht op het dorp! Ben je eenmaal om dit plaatsje heen gelopen, dan stijg je lichtjes verder. Grotendeels gaat deze route over onverharde bospaden. Vlak voor Kaundorf loop je een ongeveer 1 km langs een doorgaande weg waar gelukkig niet al te veel verkeer overheen gaat. Aan het eind van deze wandeling wordt ook de burcht bezocht. Onderweg heb je prachtige vergezichten en je kunt ook een blik werpen op het stuwmeer.

Het GPS-bestand dat bij deze route hoort, kun je downloaden.

Foto’s van deze wandeling
Liefrange – Bavigne – Liefrange

Liefrange ligt aan het grote stuwmeer in het natuurgebied Boven-Sûre. Het is met de auto zo’n 15 minuten rijden vanaf Esch-sur-Sûre. Je loopt door dit plaatsje en kunt daarna genieten van mooie vergezichten, waarna je via een bos langs het stuwmeer weer terugloopt richting Liefrange.

In plaats van terug te keren naar je auto, loop je echter door tot de stuwdam. Daar steek je de weg over en wandelt door een mooi bos naar Bavigne. In Bavigne steek je de Sûre over om – ook weer via een bospad – terug te lopen naar de stuwdam. Die steek je over en loopt terug naar waar je de auto hebt geparkeerd. De totale route is iets meer dan 15 km en loopt grotendeels over onverharde paden. Op twee plekken ga je langs een doorgaande weg, maar daar ligt een apart wandelpad naast, goed afgeschermd door een geleiderail.

Het GPS-bestand dat bij deze route hoort, kun je downloaden.

Foto’s van deze wandeling
Esch-sur-Sûre – Heiderscheid – Eschdorf

De langste wandeling van de drie: 22,4 kilometer en een totale stijging van ruim 600 meter. De eerste klim vlakbij Esch-sur-Sûre vond ik even afzien. Misschien omdat we net gestart waren, maar zeker ook omdat het 150 meter klimmen was over een lengte van zo’n 800 meter.

Hierna gaat pad door een bos, met af en toe wat vergezichten. Bij Heiderscheidergrund moet je zo’n 300 meter langs een drukke doorgaande weg voordat je kunt oversteken naar het volgende wandelpad. Er is aan de rechterkant een brede berm, maak daar gebruik van!

Langs een klein waterstroompje, door de bossen naar Heiderscheid. Pas op voor de honden, vlak voordat je Heiderscheid bereikt. Je gaat hier over iemands terrein en die honden blaffen en grommen en komen flink op je afgerend om hun terrein te bewaken. Als we de vrouw des huizes moesten geloven, doen ze niets, maar ik was daar niet echt gerust op.

Je wandelt een stukje door Heiderscheid en daarna volgt een vooral afdalend gedeelte met prachtige vergezichten. Als je iets meer dan 12 km op de teller hebt staan, kom je bij een stuk bospad dat nauwelijks zichtbaar is door het enorm dikke bladerdek. Het gaat hier echt flink steil naar beneden, dus doe voorzichtig. Eerlijk gezegd zou ik niet weten hoe je omhoog moet komen op dit stuk.

Ook hier loop je langs een waterstroompje, daarna ga je weer iets de hoogte in om bij Eschdorf uit te komen. Het laatste stuk is het vooral afdalen en genieten van vergezichten.

Vlak bij Esch-sur-Sûre kom je weer bij hetzelfde kerkje uit als waar je eerder op de dag bent langsgelopen. Je neemt niet dezelfde route terug, maar loopt links van het kerkje over de weg en daalt vlak langs de kasteeltoren over een trap langs de rotswand af naar Esch-sur-Sûre.

Het GPS-bestand dat bij deze route hoort, kun je downloaden.

Foto’s van deze wandeling

1 thought on “Wandelen in en om Esch-sur-Sûre”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *