Modderveldentocht & Kampina (21 km)

Kampina, Modderveldentocht
Voorjaar!

Dat wil zeggen: de afgelopen dagen was het prachtig voorjaarsweer, met een zonnetje en steeds verder oplopende temperaturen. Gisteren heb ik ’s ochtends zelfs in een T-shirt kunnen wandelen.

Maar vandaag is meer kleding nodig. De temperaturen zijn fors lager en er staat wind. Ook piept de zon maar af en toe door de wolken heen. Maar wij laten ons natuurlijk niet afschrikken door iets minder weer. De voorspelling is dat overdag het droog blijft en dus gaan wij op pad.

Kampina

De Kampina. Ik heb er al veel over gehoord/gelezen. De heidevelden schijnen aan het eind van de zomer ontzettend mooi te zijn. Ik mijmer even over onze wandeling van begin september 2016 naar de Posbank: zou de Kampina net zo mooi zijn? En, voor vandaag nog belangrijker: zou het ook buiten het heide-seizoen mooi zijn? Maar zeg nou zelf: heide, bos, vennen en beken Iets meer dan een uur rijden, dus prima te doen. Gewoon proberen dus.

GPX-bestand

Er zijn veel wandelroutes op en rond de Kampina. Onze keuze valt op de Modderveldentocht van 21 km. Wij houden niet van ellenlange beschrijvingen à la “bij de derde dennenboom sla je linksaf en volgt 169 meter lang het voetpad dat… [bla bla bla].” Nee, geef ons maar een GPX-bestand dat we op onze smartphones kunnen openen. GPX-viewer is een gratis app voor Android en werkt vrijwel altijd perfect. Een bijkomend voordeel kan zijn dat je de route zonder enig probleem andersom kan lopen als je dat wilt. Gelukkig is ook van deze modderveldentocht ook een GPX-bestand beschikbaar. Voor wie toch liever een routebeschrijving of een kaart heeft: ook die worden aangeboden op de website van Klik, Print en Wandel.

Het begin

Het startpunt is bij de (niet te missen) kerk in het dorp Lennisheuvel (gemeente Boxtel). Daar kun je ook prima parkeren. Loop vervolgens eerst in zuidwestelijke richting het dorp uit, door bebouwde kom en erbuiten. Soms op de stoep, soms langs een rustige weg. Dit is iets meer dan een kilometer en hier zal je op de terugweg ook weer lopen. De overige 18 à 19 kilometers zijn vooral onverharde wandelpaden. Dat alleen al maakt deze route zeer aantrekkelijk. Let op! Omdat wij alleen met het GPX-bestand werken, hebben wij deze route toevallig andersom (dan in de beschrijving staat) gelopen!

De Beerze

De route volgt vaak de meanderende beekjes in het gebied. Veel lange rechte stukken komen we niet tegen (gelukkig!) De Beerze is een van de beekjes waar we langskomen. De naam van deze beek werd al in 1545 gebruikt door Keizer Karel V.

Waar de naam vandaan komt, is niet helemaal duidelijk.
Beer = modder in het middel-Nederlands
Berne = bron
Barne – branden (van veen/turf)
Het zou zomaar van alle drie de termen af kunnen komen.

Woeste grond

Waar “Kampina” als naam vandaan komt is duidelijker. Het Romeinse woord “Campina” is een andere term voor Kempen en dat betekent zoiets als “woeste grond.” Het natuurgebied is 1535 hectare groot en ligt grofweg tussen Oisterwijk en Boxtel.

Prominent aanwezig in het gebied is de Kampinase Heide, met daarin onder meer het Belversven, de Huisvennen en de Zandbergsvennen.

De Kampina sluit tegenwoordig aan op andere natuurgebieden in de regio. Op voormalig landbouwgronden heeft Natuurmonumenten nieuwe natuurgebieden ontwikkeld, waardoor een groot, gevarieerd natuurgebied is ontstaan.

Landgoed Nemelaer

Deze route loopt behalve over de Kampina dan ook over het zuidelijke deel van landgoed Nemelaer (eigendom van Stichting Brabants Landschap). Nemelaer-Zuid is waar de Essche Stroom doorheen loopt. Er is wat landbouw en er zijn naaldbossen. Je loopt hier onder andere langs moerasgebieden “Het Kivietsblek” en de “Moddervelden.” Dit zijn natte, venige heideresten met deels een ondergrond van leem.

Foto’s

2 thoughts on “Modderveldentocht & Kampina (21 km)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *